BDL Környezetvédelmi Kft.

Pezsgő vízdiplomáciai és vízipari élet jellemezte szeptember második hetét Budapesten

2018/09/20

Tartalmas nemzetközi vízügyi rendezvényeknek adott otthont Budapest, ami egy hétre újra a víz fővárosa lett.

 Szeptember 11-12-én a Gerbeaud Ház adott otthont a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Főosztály szervezésében a 7. ASEM Fenntartható Fejlődés Dialógus “Fenntartható és Integrált Vízgazdálkodás a 21. században – a küszöbön álló kihívások kezelése” elnevezésű szakkonferencia, mely a határokon átnyúló vízügyi kérdésekkel, a vízgyűjtő gazdálkodás fejlesztési lehetőségeivel és az interregionális együttműködések erősítésével foglalkozott. Cégünk, A BDL Kft vezetője, Kovács Károly, mint a Klaszter és a MaSzesz elnöke, az EWA korábbi elnöke is részt vett a konferencián, s előadásában a költséghatékony és megfizethető vízügyi megoldások előkészítésének és megválasztásának helyes módját tárta a közönség elé.

Ezt követően szeptember 13-14-én Áder János, köztársasági elnök úr fővédnökségével került megrendezésre az Eurázsiai Vízkonferencia, mely gazdag szakmai programjával két napon át biztosított fórumot az Ázsia-Európa Párbeszéd (ASEM – Asia-Europe Meeting) több mint 50 tagországát képviselő magas rangú állami, kormányzati vezetők, az eurázsiai vízipari, tudományos és technológiai intézetek, szakmai szövetségek, ipari kamarák, nemzetközi pénzügyi intézmények legfelsőbb vezetőinek és szakértőinek, hogy a kontinenseken átívelő, fenntartható és integrált vízgazdálkodási kérdésekben tapasztalatot és eszmét cseréljenek.

Az Eurázsiai Vízkonferencia, globális kihívások, települési megoldások címmel a települési vízgazdálkodást, az urbanizáció vízügyi kihívásaira választ adó hatékony, innovatív és fenntartható megoldásokat helyezte a fókuszba. A rendkívül nagy sikerrel zárult nemzetközi tanácskozás kiemelt jelentőségű volt, hiszen a magyar vízipar és vízdiplomácia aktív nemzetközi szerepvállalásának köszönhetően több mint 250 szakértő, potenciális üzleti partner érkezett Budapestre, hogy megfogalmazzák az ágazatot érintő legégetőbb tennivalókat, valamint kiszélesítsék piaci, gazdasági kapcsolataikat. A több mint 20 országból érkezett jelenlévők aktív részvételével jelentős, térségi (szerb, román, szlovák, cseh, horvát stb.), egyéb európai (francia, portugál, osztrák) és ázsiai (pakisztáni, kínai, japán, szingapúri) vízipari szakmai egyeztetéseknek biztosított keretet és fórumot a szeptemberi konferencia.

Vízbiztonság, klímaváltozás, vízbázisvédelem, víziközmű infrastruktúra-fejlesztés, optimális megoldások – hatékony döntéselőkészítés, integrált települési vízgazdálkodás, körkörös gazdaság – víztudatos társadalom, víz-esővíz újra felhasználás, innovatív megoldások, települési feladatok hívószavak és témakörök mentén a résztvevő előadók, szakértők és látogatók együtt-gondolkodva vették górcső alá az európai és ázsiai vízügyi kihívásokat, cseréltek tapasztalatokat dolgoztak hatékonyan vizeink védelméért. A konferenciát kísérő B2B szekcióban, a Magyar Vízipari Klaszter és tagszervezeteinek, köztük a BDL Kft. bemutatkozásával tartalmas és érdemi egyeztetésekre került sor.

Kovács Károly a konferencia egyik házigazdájaként az esemény kiemelten fontos szereplője volt. Szeptember 13-án, a konferencia első napján nyitóbeszéddel köszöntötte a résztvevőket, illetve a második plenárisban nemcsak előadóként, hanem a szekció moderátoraként, valamint az ASEM Water Tudományos Fejlesztési Bizottságának ülésén is aktívan közreműködött.

Az esemény kimenetelként, a konferencián tárgyalt témák és a legfontosabb ágazati területek mentén került összeállításra a konferencia nyilatkozata, mely az általános, globális kihívások és nemzetközi szinten elvárt lépések megfogalmazásán túl olyan konkrét, gyakorlati, minden vízipari szereplőt érintő teendőket tartalmaz, melyek szisztematikus megtétele már rövid távon éreztetni tudja kedvező hatásait. A nyilatkozatot és a benne foglalt lépéseket az ASEM Senior Officials Meeting (SOM) októberi brüsszeli találkozóján tárgyalják.

 

A konferencia előadásai itt érhetők el: első nap előadásai és a második nap előadásai

Az esemény képekben: ITT

 

058_3rdASEMSeminar_180912_NNFoto.jpg 137_3rdASEMSeminar_180913_NNFoto.jpg 158_3rdASEMSeminar_180912_NNFoto.jpg 193_3rdASEMSeminar_180913_NNFoto.jpg 201_3rdASEMSeminar_180913_NNFoto.jpg